top of page

Михаела Войнова - за свободата в големия свят, изпълнен с възможности и поводи да бъдем щастливи

Един разговор, разкриващ всички тайни за "свободен живот".

Това, което мислим и начинът, по който реагираме на всичко случващо се около нас, определя бъдещето ни.


-Кога се зароди любовта ти към пътешествията?

На 14 годишна възраст посещавах курсове по английски език и от школата организираха екскурзия до Лондон по желание. Дори не казах на родителите си, защото нямах интерес, но на родителската среща учителката им е казала и те са ме записали на секундата. Тръгнах с нежелание към летището, първи полет със самолет и то сама. Върнах се най-щастливото момиче на света и осъзнах, че не искам да спирам да пътувам. Благодаря на родителите ми за това прозрение!

-Кои са любимите ти дестинации от всичките ти пътувания?

Любимите ми дестинации са непланираните, тези за които си купувам билет от днес за утре и дори не знам къде ще спя. Такава беше екскурзията ми до Ибиза, на която близка моя приятелка ме покани да замина 24 часа преди полета. Въпреки безпаметните нощи и алкохолния туризъм, който си спретнахме, тази дестинация ще остане „My number 1” .

- Тук преминаваме към един сериозен въпрос, който е свързан със завръщането ти, макар и за малко в България. Какво те накара да се прибереш в родната София по време на пандемия?

България ми липсва, не го отричам.

В момент на пандемия имах нужда от сигурност и подкрепа от близки. А България винаги ми стопля душата. Върнах се, защото ми се отвори възможност за работа, която приех без да се замислям. Бях ентусиазирана от предстоящата промяна и тя се оказа много приятна. Средата, в която попаднах ме зареди с невероятна енергия, хората с които бях заобиколена доказаха, че дори в момент на криза, надеждата за по-добро не умира.

Maat: От момента, в който се запознах с Михаела рабрах, че тя е един от малкото останали смели, млади хора на тази земя. Дори от разговорът ни до тук, може да усетите увереността и ума, който притежава. Възможността да срещнеш човек като нея се появява изключително рядко, но ако изтеглиш печелившото късметче от купата, наречена "живот", ще спечелиш много!

Въпреки всичко, седейки срещу Михаела, имах да задавам още въпроси, а в ума ми се въртеше една мисъл... за Англия. Аз също съм била там и мога да потвърдя, че онази земя, притежава "притегателна сила", на която трудно бихме устояли. Съвкупност от история, култура, литература, изкуство, въздух, забавления и възможности.

Затова реших да я попитам:

-Как и защо избра Великобритания?


Много от приятелите ми заминаха 2-3 години преди мен и ми разказваха колко е интересно и вълнуващо за тях да започнат нов живот. Това ме мотивира много силно и започнах да премислям обстойно варианти за повторно посещение на страната. Организирах второто си пътуване до Лондон с още 3 момичета, с които отидохме на гости на наша приятелка. Спомнях си всичко от първата ми ученическа екскурзия и набързо се превърнах в тур гайд на момичетата-обиколихме целия град за няколко дни и не искахме да се връщаме обратно у дома.

Усещах как магията на града ме завладява, лъхаше ме свобода от всеки ъгъл, цветно облечени британци, позитивни усмивки, пълни заведения с веселяци и навсякъде се лееше бира. Хората там изгарят за нови запознанства, не са обсебени от егото си, а обратното, искат да черпят нови знания за чужди култури и да опознават нови хора.

- След толкова важно решение да тръгнеш на път и да заживееш в друга държава, със сигурност са се появявали и малките камъчета по пътя. Как се справяш в такива ситуации? Кое ти помага да продължиш?


Ще бъда честна с теб Габи, не съм срещала много трудности в Лондон, нито в професионален, нито в личен план. Понякога е въпрос и на малко късмет, а аз си имам.

Тайната е да се сприятеляваш с възможно най-много хора, защото от тях черпиш опит, привикваш на техните навици, информираш се постоянно за нови тенденции и се движиш в крак с всички останали. Когато се слееш с тълпата, започваш да се чувстваш в свои води, преди това си само един обикновен имигрант.


-Много хора се променят заради средата, в която се намират или заради хората. Как те промени Великобритания?


Промени ме само към по-добро. Възможностите, които получавах през годините работа там, ме мотивираха да не се спирам пред нищо, защото варианти за развитие има на всеки ъгъл. Отношението ми към хората се промени, станах по-съобразителна и по-отзивчива, спрях да мисля само за себе си и започнах да се вслушвам в другите повечко. Придобих и умението на тъй наречената „ фалшива английска усмивка“- проява на добри маниери и любезност, независимо в каква ситуация си и с кого разговаряш, важното е да си вежлив. Една трета от британците признават, че поне веднъж дневно изпадат в лошо настроение и се усмихват насила, за да не правят лошо впечатление.


- Колко важно е позитивното мислене за теб? Защо според теб е хубаво да се впускаме във всяка възможност, която ни се открива?


Вселената ни дарява само и единствено с енергия, равняваща се на излъчването ни.

Мислете позитивно и ще ви се върне тъпкано.

Никога не съм подценявала способностите си, напротив, вярвам, че с постоянство и упоритост се постига всичко. А колкото по-трудно и мудно постигаш целите си, толкова по-голямо удовлетворение получаваш. Рядко успявам от първия път, с каквото и да се захвана става бавно, но славно.


- Кои са най-големите ти лични постижения?


Не вярвам в сбъднатите мечти, за мен целта е да умреш със спомени, а не с мечти! Постиженията ми се броят на пръсти, никога не съм се стремила към много. Важното за мен е, че успях да стигна дотук единствено и благодарение на себе си, за помощ никога и никого не съм молила.

В това ми е силата, както са казали хората „и сам войнът е войн“.


„Животът е или смело приключение или… нищо.“ – Хелън Келър

Бъдете по-смели, за да бъдете по-щастливи! Вярвайте в себе си! :)

От автора: Благодаря ти, Михаела! Макар и за краткото, прекарано време заедно ти остави в мен следа, която няма как да избледнее!

Ти си пример за чисто сърце и голяма душа! Срещата ни за пореден път ми доказа, че са останали все още дейни и добри, млади хора. Хора, които не се отказват! Желая ти цялото щастие на света! Благодаря!


Снимковият материал е от личния архив на Михаела.


Ако искате да разберете още за Михаела, последвайте я тук! 👇









0 comments
bottom of page