top of page

BioRhythm Open Air '23 в Монтана, България

Надсвирването с духови инструменти в Гуча спокойно може да бъде наречено фестивал на балканската сладка лудост. Фестивалът в Северозападна България е нещо, което се случва веднъж годишно и всеки път, тръгвайки си от магичната земя ти остава само едно - да направиш всичко възможно да се завърнеш там отново.

Здравейте, приятели!


Надявам се, че всеки един от вас е имал по-лека седмица отколкото е очаквал и също така сте се усмихвали повече, отколкото сте били разочаровани.

Тук съм, за да ви споделя новините от един уикенд в Дивия Северозапад.


Това, което се случи там беше невероятно и смея да твърдя, че всеки си тръгна максимално зареден с позитивни мисли.

За пореден път бяхме част от магията на музиката и то на наш терен.

А ето и имената на артистите, които взеха участие в тазгодишното издание:


Фестивалът е уникална комбинация oт Funk, Dub, UK Garage, Drum & Bass и Майката Природа.

Важно е да отбележим, че всяка година организаторите ни изненадват с все по-мощна саунд система, локации и артисти. Цветето на екипа- Светлана беше превърнала цялото място в уют и комфорт, благодарение на страхотните и украси. На входа на фестивала ни посрещна фестивален гирлянд от цветни триъгълници, показващ пристигането ни на правилното място. Оставаше само да разпънем палатката и да се отдадем на заслужена почивка и забавление с приятели. Да открием баланса отново.


Концепцията за балансирането е многостранна и се измерва по различни начини. Три различни, широко изследвани концепции на равновесието включват социално, субективно и психологическо равновесие. Социалното равновесие се отнася до оценката на обществото, в което човек живее и мястото му в него, докато субективното се отнася до когнитивните и активните оценки на индивида за неговия живот. Психологическото равновесие, синтезира концепциите за субективното с теориите за баланса на положителните и отрицателните ситуации, в които се намираме. Липсата на баланс е свързана с лоши резултати в областта на психичното и физическото здраве, а изследванията показват, че по-високите нива на равновесие предсказват повишена продуктивност и креативност, по-добро здраве и социално поведение. Поради това се счита, че е в интерес на общественото здраве да се оценят дейности от такъв тип и събития, в рамките на които участието на всеки един от нас да доведе до подобрението на неговото "ВСИЧКО" .


Колективните събирания имат значение. Възможността да преживеем нещо заедно има дълбока символична стойност. Фестивалите предлагат такава платформа, като сгъстяват излагането ни на културни дейности в рамките на определено време и място. Това означава, че участниците във фестивала трябва да са там (да присъстват) и да се занимават с култура едновременно с другите, което от своя страна ще доведе до значими, често определящи живота споделени спомени.


Фестивалите също така предлагат възможност това колективно преживяване да се осъществи сред хора, които иначе може да не се срещнат или да не повярват, че имат общи неща по между си. Отличителна ценност на много фестивални преживявания е техният свободен характер, който може да привлече хора от различни поколения, социално-икономически произход или културни вкусове.

Финансиращите организации трябва да разбират и подкрепят тези различни измерения на стойността на такова събитие. От съществено значение е да се отчитат не само социалните и икономическите въздействия, но и културната и символичната стойност в по-широк план.


И нека преминем нататък. Пристигаме на БАСС-БАР.

Тези неуморни хора ни показаха разнообразие от напитки и топла вкусна храна през цялото време докато вървеше фестивала. Наистина не спряха да работят здраво и бяха винаги усмихнати. Благодарности!




Ох! Мекиците на следващата сутрин бяха нещо уникално. Представете си, че сте танцували почти цяла вечер. Поради причината, че музиката е била много добра ви е било леко трудно да си легнете. Придвижвайки се до пътеката, през която минавахме за да стигнем до местонахождението на палатките си мислех на глас: -Колко хубаво е, че тази нощ ще премине под звездите! С огромна благодарност си легнaх в палатката и на следващия ден пристигайки на БАСС-БАР открих това съкровище. За нас българите това е "закуската на шампиона'.

След като си хапнахме добре, дойде време за разходка. Майката Природа се беше погрижила да ни посрещне в най-добрия си вид.

Близо километър беше разстоянието, което извървяхме от БАСС-БАР до река Огоста. Там открихме сянка, прохлада и свежест.

Някои от нас намериха мотивация да се насладят на студената вода в река Огоста и дори скачаха в нея. Ето, нали ви казах. В северозапада винаги има какво да се прави, особено когато си в дивото зелено. Всеки един от вас четящи хора може да дойде до тук и да опита от спокойствието, което носи това място.



На финала на нашето приключение искаме да изкажем своите благодарности на организаторите на това събитие Subotage. Екип, който заслужава огромно внимание и подкрепа за всичко предстоящо. Благодарности!


Ние сме социални животни и се нуждаем от възможности за колективно отбелязване на празника на нашето съществуване всеки ден. Фестивалът в Монтана ще ти донесе точно това- свободата от която имаш нужда всеки ден. Не забравяйте да се забавлявате!


С нетърпение очакваме следващото издание на фестивала през 2024.

Love! Peace! Unity! - Maat

Снимки: Личен архив Маат



0 comments
bottom of page