top of page

Илко Михайлов-DJ Unkle Billy за усмивките и живота, представен като музикална плоча.

"Бъдете много постоянни и поискайте да стане това, което искате! Ако нещо става лесно, не е на добре."

Към читателите:

Скъпи почитатели на maatinsideyou.com,

Тази статия е съвсем различна от предходните. Употребените в нея диалектни форми от Северозападна България не са с цел да ви затруднят в някаква степен :), а с оглед запазване на нестандартния ритъм, характерен за музиката на езика на Северозапада, в съчетание с традиционните изрази и тънката северозападна чувствителност.

Където и да сме по света, ние оставаме обединени около нашата северозападна култура и философия.

С любов към и от Северозапада...

Приятно четене!

Maat: Радвам се, че един от най-усмихнатите хора, които познавам се съгласи да участва в поредицата ми. Нека сега да разкажем на хората – Кой си ти?


DJ UNKLE BILLY: Много се радвам за поканата ти и за идеята, с която си се захванала. За вас монтанчаньете съм винаги готов да разкажа и за майчиното си млеко, щот имам много уважение и лИбов.

Казвам се Илко Михайлов и съм от Враца, но ме познават по музикалните диджейски сцени, като DJ UNKLE BILLY.

Кой съм аз? – Меломан, филмоман, пУскал на всеки и навсЕкъде по най-интересните и добри места за качествена underground музика, която не достига лесно до масовата публика. А тя е прекрасна и винаги я има. Стига да искаш, ще я намериш и така ще се запознаем...

Подгрявал съм доста интересни артисти по клубове в София, Пловдив, Търново, Варна, Русе, Созопол, Враца, МонтанЯ и на почти всички интересни летни фестивали в България – Vola Open Air, Nature All Hip-Hop, Goloka Fest. Накратко почти навсякъде, заради клубове като Terminal 1, Маймунарника, Mixtape и Stroeja.

Щастлив съм, че съм имал шанса да погрявам имена като GUTS, THIEVERY CORPORATION, DUB FX, THE Allergies, A STATE OF MIND, Massive Attack, Onyx и т.н. 

А защото обичам и балканската музика, на Гуча парти съм пускал преди и след концерти на Marko Мarkovic, Dubioza, Сарс Balkan Beat Box, Pero Deformero...


Maat: Кога се влюби в музиката?

DJ UNKLE BILLY: Кога се влюбих в музиката? – Това е доста дълга история. Запознах се с нея като всички други деца по нащо време чрез MTV. Тогава всичко живо покрай мен слушаше “Металика” до дупка. Беха излЕзнали на Милена и на Контрол албумите и беше чудоо...

През 1994-та след едно морско приключение на Дуран Кулак станаха първите ми сблъсъци с хип-хопа и това бяха Wu-Tang (36 chambers). Като се прибрахме от морето, винаги съм го казвал, казвам го и ще го казвам, трябва да съм много благодарен на брат ми, щот’ той отиде във Видеотона и изкупи всичко що е рап на щанда. Включително и първите два албума на Prodigy и мноого други.

Брат ми купуваше яко – всички албуми на ICE-T на ICE Cube, Naughty by Nature, Lords of the underground, Gravedigazz, Cypress. 2 live crew, абе... к'вото излЕзне го зимаше.

После се появи електронната музика. През ноември 1998-ма имах шанса да присъствам на техно-партито на Metropolis със специален гост Sven Vath. В зала Фестивална – 12 000 души... направоо лудница. Аз на 14 години и... кеф и нема ник’ви ядове.

И като се почнА... навсякъде сме на що беше интересно и сбираше много народ. Ходихме ги всичките Westbam Jeff Mils Joe Beltram Ben Sims.

Заради филма “Хакери”, много се кефих и слушах, групите Chemical Brothers, Fatboy Slim, Crystal Method, Leftfield, Moby – алтернативна електронна музика.

По онова време имах и една компания, в които всички беха много на “Гръндж” вълна. Така се сблъсках и с този стил, който за тогава си беше много яка вълна и хора.

Сериозно се влюбих в музиката вече през 2003-та като преоткрих Funk и trip hop музиката. Разбрах, че всичкото яко хип-хоп е семплирано и оттам почнах да дигвам яко – да разбера, кое от кой идва, кой друг го е взел, но най-вече фънкарските барабани и брейкбийта. Побърквах се от кеф, като намеря такъв трак, който е неизвестен, за да го пусна, трип хопарския стил... брутално тежки бийтове с великолепни вокали. Обожавам го! 

Maat: Как започна всичко и какво те накара да станеш DJ? Какви стилове обичаш да пускаш?


DJ UNKLE BILLY: Брат ми беше много зарибен и почна да пуска брутални Tribal House парчета на имена като Danny Tenaglia Peace Division. А аз покрай него само презаписвах на приятели от дискове на касетки, да слушат. Всички се кефихме многоо...щот’ тая музика трудно се намираше в ония години.

Исках много да почна да пускам и аз, но нямах ник’ва техника. Тогава един приятел Джо се беше разбрал с шефчето на един бар (Текила бар под Врачанската жп гара), да почна да пускам, демек да се пробвам като DJ. А аз... немам нищо. Тогава напрайх презаписи от дисковете на касетки като махнах паузите и... отидЕх с три касетки. Стана супер парти :) имаше сек’ва музика – от на Trainspotting саундтрака, до Red Hot и Skunk Anansie.... абе сичко к’вото имах интересно на диск и можех, да го запиша на касетка. (Естествено без да барам от музиката на брат ми, щот’ ша ми се кара, ако чуе, че я пускам.)

И така се почна един дълъг период из Врачанско, който го прескачам, та чак до 2006-та. Тогава се направи, може би най-грамаданското хип-хоп парти, състояло се на Врачанска почва. ДойдЕха много интересни артисти.

Организатори бЕха Велчо, Тото и Самеца, с които се знаехме добре и бЕхме заклеймени и зарибени бг ъндерграйнд те рапаре, аз диджей. И ме поканиха. Беше време да си измисля име, щот’ преди т’ва всички викаха: Илко ша пуска музика. Тогава ми доде идеята за Unkle Billy – заради това, че искам да пускам само олд скул неща и ъндерграундски.

След време ме поканиха на парти в Русе, което щеше да е много брутално, но моят сет се състоя точно 40 минути, щот’ дойдоха полицаи и заради некъв’ си бой прекратиха купона. От там се запознах с ямболските лудаци от XPRSN и ме поканиха за участие на XPRSN парти (350km) и след това... е вече история с тех. Винаги заедно и много яки партита!

Зарибявах се много и по брейк партита. Започнаха да ме канят да пускам и на състезания. Много любими спомени имам оттам.

И вече 2012-та като ми се отприщи.... и се почнаха участия на всички масови хип-хоп партита или фънкарски.... Non stop в движение – имах по пет участия на седмица, по три участия на различни партита за една вечер :) през час тичам за по час, после тичам за другият час... тотална диджейска лудница.

А за стиловете, които обичам, в днешно време е много трудно да кажа. През годините се интересувах от всякакъв стил музика, защото исках да направя сет с всичко интересно, което ме е впечатлило много. Да си го кажем обобщено – първоначално бях на алтернативна музика, после минах на строго бум бап хип-хоп  фънк и new funk, след това исках много Ninja Tune стил K7 label Stones Throw Thru Thoughts. А в днешно време правя и много салса партита. Обичам много Columbian latino Salsa музика. Балканските партита, които ги правим в MAZE са невероятно яки и ги препоръчвам. Много танци, много пиене и жив оркестър :) 

В Stroeja пък участвам само с тежка хардкор музика. Много съм Open-Minded  към всички стилове, но ако си е 100% Unkle Billy парти е предимно фънки хип хоп стил с лека нотка на боса нова дръм енд бейс (Bossa Nova D&B).

Maat: Как ти повлиява ситуацията, породена от коронавируса? Какво се случва с един диджей в тези тежки за всички ни времена?


DJ UNKLE BILLY: Тук съм кратък. Нищо интересно, който си работи – работи, който си кльопа по нещо си – си го пра’и. Другите – дебелеем, но се чувствам добре и бутам към бъдещето. Но не е същото. Изгуби се емоцията. Едно време повече искахме друга музика, не само тая от чартове и гледания или к’вото ти лансират комерсиалните артисти. От 2000-та до 2013-та си беше супер меломанщина. Търсеше се различна музика. В последните две години се търси тази, която е за комерсиална масова публика. Т’ва е малко тъжно, но времената се менАт. Може пак да дойде този меломански период, за който аз съм доста добре подготвен :) 

Maat: Нека споделим повече на хората за проекта "Drumset Vision".


DJ UNKLE BILLY: От доста години ми беше мечта, да направя проект с диджей и барабанист заедно, както и визия на партито, което да върви на екран. Първият път, беше много отдавна, това с визуализирането на парти го направих само от манга клипчета Akira NInja Scroll, с един приятел Момчи брейка за един бар във Враца. Оттогава съм си мислил да продължа развитието на тоя проект.

Години по-късно, щот’ исках да пробвам замисъла си с барабанист, се намерих първо с Максим. С него го направихме и реализирахме в Bijou, но след това от нищото се появи брат му Юли. Той беше млад и мега нахъсан. Напрaво истинска машина – казваш му дай джаз и почва, дай днб (дръм енд бейс) и почва, на всичко му ловеше ритъма. Та... почнахме първо с микс партита и барабанист. После исках вече да пробваме и с визуализацията.

От 2015-та аз почнАх, да събирам видеа и заедно да си търсим тракове за яко шоу. Доста ни помогна с видеата едно приятелче Тзоко и решихме да се пуснем. И много добре се получи. Искаха да участваме за подгряване на Drum n Jazz HippieLandia. С доста от ъндърграунд хип-хоп артистите излизахме заедно и подгрявахме – MD Beddah, Out In Space Keranov Live. Сигурно забравям още нещо интересно, но ни кльопаха яко.

Maat: Какво те кара да продължаваш вече толкова години да бъдеш това което си? Кое те кара да си постоянен?


DJ UNKLE BILLY: Обожавам музиката, обожавам да търся всякаква музика. Дори от филмите, които гледам, да изнамирам интересни неща. Искам да ги пускам тия мелодии, да не се забравят. Има тонове хубава музика, която ако я намериш и предоставиш на хората по подходящ начин, партито винаги е запомнящо се.

Кое ме кара, да съм постоянен? – Ще бъда искрен, напоследък искам малко тишина и затова музиката е на заден план. Гледам повече филми, но ще си позволя да вмъкна тук една случка от преди три дена. По Netflix върви филмът “Repo Man”, който за мен е бахти якото, щот’ филмът много трудно се намира (а е супер ърбан сай фаи хардкор траш лудничка). Тааа... както си го гледам и изведнъж чувам женска реплика от екрана: “Let's Go” и аз изригвам: “Алиии т’ва не са ли точно думите от песента на Prodigy - Everybody in the place. Let's Go?”:) Веднага проверявам и к’во, да се окаже? – Точно от тоя филм са зели фразата. Направо полудЕх и настръхнах от кеф. 

Например: Салса Латино музика се оказа, че е в абсолютно всеки гангстерски или наркомански филм. Тази музика е била non-stop част от този стил и начин на живот. Генгария и салса партитата са като чалга партитата, но с мноо... по-яко звучене и танци. Нямат нищо общо с наща побългарищина.

Та за т’ва съм постоянен. Мега-зарибен съм и искам да знам всичко що е музикално!

Maat: В какво вярваш ти? Какво би посъветвал хората, как да останат мотивирани?


DJ UNKLE BILLY: В днешно време вярвам предимно на моето семейството и в това да сме добре. Всичко друго са бели кахъри.

Най-първо бих посъветвал хората, които се зарибяват по диджейството. ТрЕбва ви много музика, non stop търсене и слушане. Имаш си любим стил – ОК, но търси и други. С годините и стиловете се менят.

И нещо много важно: – Заслушвайте се в музиката на филмите - саундтраците чуйте! Няма да повярвате колко бижута можете да намерите, ако се заслушате какво върви като фон на определена сцена!

Бъдете много постоянни и поискайте да стане това, което искате! Ако нещо става лесно, не е на добре. Ако ви газат и мачкат, а това ви кара да искате още повече от себе си, значи сте на правилен път и ще дойде и вашият момент.

От автора: Огромни благодарности на Илко Михайлов за приятелството през годините и всичките споделени забавни моменти заедно! Респект! - Габриела Кардашлиева


0 comments
bottom of page