top of page

Биляна Лавчева - "Жената Чудо" на 21 век!

"Никой не знае какви са неговите сили, докато не ги използва." -Йохан Волфганг Гьоте

Много често, в нашето ежедневие се появяват хора, които ни правят толкова силно впечатление още от първата ни среща с тях, че ги помним цял живот.

Такъв е и следващия гост в Maat Inside You!

Тази уникална дама ми направи изключително впечатление, още в момента, в който се запознахме.

Биляна Лавчева е завладяваща личност. Опознавайки я още повече, забелязах невероятния и личностнен синхрон между добродетели, красота, ум и женственост.


По професия Биляна е адвокат, а през последните 2 години и 4 месеца и професия майка. В професията си, тя практикува в областта на семейното право - дела по Закона за защита от домашно насилие, Закон за закрила на детето, както и международни дела за повишаване на размер на издръжка. Биляна е председател и част от екипа на Фондация "АМЕ", която се занимава с правата на жените и децата, които са станали жертва на насилие, тормоз, дискриминация и нарушаване на правата им.


През последната година екипът на фондацията се занимава с различни каузи и опитват да помагат по всякакъв начин на хората, които са засегнати от появата на вируса "Covid -19".


Биляна -"Насочихме усилията си и към хора, които са загубили близък човек при пътно-транспортни произшествия, както и към тези, които са преживели някакво травматично събитие в живота си. Като цяло съм активен човек, но в последната година сякаш и аз живея онлайн. Надявам се скоро обстановката да се нормализира и отново да имаме живота си, такъв какъвто беше."


"Правосъдието не очаква награда. Той го приема за себе си. И по същия начин са всички добродетели." -Цицерон

Maat: Ти ли си избра адвокатската професия или тя избра теб?

- Интересен въпрос, за чийто отговор не съм се замисляла. Когато завърших право не знаех, какво точно

искам да правя, но бях сигурна в едно, а именно, че по някакъв начин искам да помагам на жените и децата, като цяло на семействата. И нещата се случиха. Първото дело, което поех като адвокат беше по реда на Закона за защита от домашно насилие и нещата сами тръгнаха в тази посока. В един момент това вече не ми беше достатъчно и реших, че бих могла да направя нещо повече за хората, които живеят в насилие и тормоз, както и за другите хора от уязвимите групи на обществото ни. Така се роди и идеята за фондацията. Имам късмета да работя с прекрасни хора и да съм част от много устойчив и целенасочен екип, защото това е много важно, за да се движат нещата в правилната посока. Мечтая да довършим защитеното жилище, което фондацията ни придоби миналата година и все повече хора да се обръщат към нас.

Maat: Много хора се чувстват объркани в живота си заради пандемията. По какъв начин тези събития се отразиха на теб? Какви са твоите лични изводи от ситуацията?

- Както всеки един човек, пандемията се отрази и на мен и моето семейство, както и на работата ни. Хората станаха много уязвими, много изплашени и несигурни. Много от тях изгубиха всичко, което имаха, а държавата нямаше адекватен отговор на нуждите им. Моят извод е, че грешната информация може да те побърка, както и незнанието. Сега осъзнавам, колко е наложително преустройството и реформирането на здравната ни система и колко сме неподготвени за такова бедствие като епидемията. Много хора ни потърсиха онлайн през страницата на фондацията за помощ и съвет. Според мен трябва да има повече такива места, на които човек да получи психологическа помощ и подкрепа. Тъжното е, че хората се затвориха. Вирусът сякаш спусна невидима мъгла, в която всички ние се изгубихме. Маските станаха нашите лица и за съжаление светът никога няма да бъде същият. Надявам се да излезем цели от това, както и близките ни. Трябва да си направим два много важни извода, а именно, че животът е привилегия, както и времето прекарано с близките ни хора. Трябва да спрем да казваме, че има време и да отлагаме, защото понякога наистина няма време.


Maat: Твоята кауза е с много сериозно послание. Разкажи ни за нея и какви са бъдещите ти цели?

- Надявам се през тази година да успеем да довършим жилището, което планираме да направим резидентна грижа за жени пострадали при домашно насилие. Място, което да превърнем в сигурно убежище за жени спасили се от домашното насилие. Иска ми се също така, да създадем център към фондацията, където да оказваме помощ на хората и да провеждаме различни видове консултации и терапии. Мечтая проектите ни да излязат извън границите на България и да работим с чуждестранни организации с близка на нашата кауза и визия. Надявам се повече хора да повярват в каузата и мисията ни и да се включват в различните инициативи, които организираме. Надявам се и хората, да разберат колко всъщност е голям проблема с насилието и колко животи поглъща всяка година. Иска ми се да продължим да развиваме и адвокатската ни кантора, разбира се. Надявам се, че стъпките, които правим са в правилната посока и всяко едно от тези неща ще се случи, когато е писано. Появата на вируса ме научи на търпение и се надявам, рано или късно да берем плодовете на труда ни.

Maat: Смяташ ли, че в България има достатъчно добри условия за отглеждане на дете, с оглед това, че си майка на още малко момченце. Каква е твоята позиция по темата?


- За съжаление не. Смятам, че в България да си майка е доста трудно. Нямаме адекватна политика по отношение на подпомагане на семействата с деца и липсват достатъчно места, които децата да могат да посещават. Откакто имам дете, виждам колко неподдържани и мръсни са детските площадки, а минаването по някои улици с детска количка е било изпитание за мен, както и за много други майки предполагам. Политиката в здравеопазването по отношение на децата също трябва да се промени. Във всички страни по света по време на извънредното положение семействата с деца, получиха помощ в отглеждането им. Това е нещо, което в България не се случи. Ако искаме хората да останат тук и да създават семейства е крайно време, да ги накараме да се чувстват желани, а не като неканени гости. Децата са нашето бъдеще и се надявам, че няма да ми се наложи да правя трудния избор, както много родители, да търся по-добър живот за детето си извън България. Надявам се, че политиците ще обърнат повече внимание на този проблем, но ние като гражданско общество имаме задължението да говорим и да им напомняме за проблемите. Само, когато се говори и напомня за един проблем се намира ясно решение.

Maat: За какво мечтае Биляна ?

- На първо място мечтая всички мои близки и приятели да бъдат здрави. Всъщност мисля, че това е най-голямата ми мечта, най-важното нещо в живота на всеки един от нас. Мечтая за по-сигурен живот и по-безопасен свят. Свят, в който няма толкова много насилие. Мечтая да пътуваме отново и да се срещаме и виждаме на живо, да се смеем и да се събираме. Мечтая да имам повече поводи, които ме карат да се усмихвам. Мечтая светът, който познавах да се върне. Мечтая детето ми да израсне в едно по-добро място за живеене. Надявам се всички тези мечти да се сбъднат, като го пожелавам и на всички мои близки, приятели и на твоите читатели и последователи.

ДЕЙВИД БРИН

/Американски учен, публицист и прочут писател/


"Казват, че властта корумпира, но в действителност по-вярно е да се каже, че властта привлича подкупните. Умните хора обикновено се насочват към други неща, не към властта."

Maat: Твоето кратко послание към читателите на maatinsideyou.com. Как да се борят за каузите си и как да поддържат мотивацията си за живот и за развитие?

- Посланието ми към твоите читателите на maatinsideyou.com е да бъдат себе си. Да не позволяват на никой друг да управлява животът им и да не се предават, дори когато всичко изглежда изгубено. Да успяват да се радват на малките неща, да ценят всичко, което имат и да вярват, че това, което искат рано или късно ще се случи. Пожелавам на всички тях попътен вятър през цялата година и леко плаване с добър екипаж.



Връзки и линкове към участията на Биляна:


https://www.youtube.com/watch?v=QnGhqgUAwyE ( участие в СКАТ през юли 2020)




https://www.youtube.com/watch?v=1777QwNBJ3s (от участие в БСТВ)

От автора: Огромни благодарности на Биляна за всяка мила дума и жест към мен.

Желая ти всичкото здраве, любов и много успехи в борбата за свобода и защита на правата на всеки човек, на когото подадеш ръка, заедно с екипа на Фондация "АМЕ". Успех!





0 comments
bottom of page