top of page

Как да изградим увереност в себе си и позитивно отношение към заобикалящия ни свят

В различните етапи на живота си всеки от нас е изпитвал затруднения и несгоди. Тези ситуации водят до редица емоционални състояния. Но как да бъдем уверени, да се преборим с негативното мислене и да програмираме себе си така, че да виждаме положителното?


Както един компютър, така и нашият мозък може да бъде програмиран и променян. Моментът на кулминацията в процеса идва след като вече осъзнаем, че сме постигнали пълен контрол над мислите си. Те както тялото ни са наши "приятели" до края на жизнения ни път и затова трябва както тренираме телата си и се грижим за тях да изглеждат добре и да сме здрави, така и да се погрижим за нашите мисли, защото те са тези, които ни повеждат да извършим дадено действие.


При тренирането на мозъка не става въпрос за претоварване с четене на книги или прекаляване с позитивните клипчета, които може би много от вас не харесват и смятат за глупави. Тук става дума за сериозен вътрешен обрат, който само трябва да поискате. Това е първата стъпка към промяната, която играе ролята на водач през безкрайния и отрупан с малки камъчета път. След като повярвате в промяната и готовността да се изправите срещу себе си, се освобождава място за други емоции.

Увереността стои на върха на Пирамидата на успеха. Тя не разделя мечтите и целите и не ги поставя в"рамки". Тя се появява, защото вие сте я повикали. И ако някой от вас я разбират и определят с думите "перчене", "прекалено самочувствие" или "желание за внимание", то тя всъщност представлява вярата и волята, двете първи капки вода във вашия океан от мисли! Да вярвате във възможностите си, в силата и знанието, които притежавате, означава че можете! Да имате воля, означава никога да не отбивате от посоката, в която сте решили да вървите. Независимо от това какво ще се случи или кой какво ще ви каже, трябва винаги да следвате собствения си път, така ще бъдете полезни и за другите хора.


Ще има много моменти, в които те ще ви казват, че няма да успеете или, че дадена цел е прекалено висока летва за вас, или че учите прекалено много, но това никога не трябва да ви спира, защото винаги ще има и хора, които ще вдъхновявате, ще бъдете пример за някой, който също като вас е бил неуверен, страхът е бил ежедневие за него, а позитивното мислене абсолютен мираж.


Това е начинът, по който взаимно можем да си помагаме, като си подаваме ръка един на друг и разкриваме мислите и опита си, такива каквито са, като приемем промяната за нещо абсолютно задължително, за да можем да се развиваме и да се научим просто да живеем, а не да бъдем някой, който е очакван. Всичко се случва тогава, когато освободите "истинския" човек в себе си.

Никой не ви дава обещанието, че всичко ще минава гладко и безпроблемно, когато придобиете увереност, но времето в което ще се чувствате разстроени или огорчени от ситуацията, в която сте попаднали ще се съкрати и така по-скоро ще можете да мислите ясно и ще се убедите, че това е било за добро или можете да го разгледате по друг начин, който да ви накара да се замислите дали си струва да хабите енергия, която бихте вложили иначе в нещо много по-полезно и приятно за вас. Настройката, която сами трябва да направите не е нищо повече от позитивно мислене и естествено воля да поддържате мисълта си.

Естествено, не всеки ден можем да бъдем супер щастливи или винаги усмихнати, но можем да направим така че 5% от живота ни да се определя от негативното и 95% от позитивното. И да, това е постижимо. Има много начини, по които можете да го постигнете. Аз например от години слагам етикет на алармата на телефона си и така още в момента, в който звънне алармата и отворя очи за новия ден, виждам думите: "Бъди благодарна! Не забравяй, че можеш всичко! Вярвай в себе си!". По този начин програмирам мислите си чрез тези думи и те остават в съзнанието и ми помагат през целия ден. Други начини са поставянето на мотивиращи текстове на огледалото ви, и така всеки ден, когато излизате за работа или отивате някъде, може да ги прочитате, да ги усетите и да се почувствате уверени. Да слушате любимата си музика, когато ви е трудно, също помага много и ще ви накара да се чувствате силни и уверени. Биографичните филми, могат да допринесат за едно пробуждане на съзнанието, като същото може да направи и една книга или статия за промяна с лични примери. Когато разберете, че има и други хора, които правят същото като вас, мотивацията се засилва.


Примерът помага за отключването на смелостта, която всички имаме, но понякога се страхуваме толкова, че така и не и даваме шанс. Чрез личната история можете да се убедите, че нещата се случват наистина и точно това да е "побутването", от което сте се нуждаели винаги, защото всичко започва с начало. Никой не е завършил дадено състезание още в началото. Винаги има "старт", от който трябва да започнете и след това да не спирате, дори и след финала, защото това е един безкраен и невероятно красив път, който ще ви отведе там, където винаги е трябвало да бъдете. Просто не спирайте да вярвате в себе си и по-често изпитвайте благодарност за хората и нещата, които са част от живота ви, и не съжалявайте за това, което нямате, защото всичко ще дойде при вас, когато сте готови !


Разкажете своята история за "промяната" в коментар под статията и начините, по които вие сте я постигнали. 😊


0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page