top of page

Отговорът на въпроса: "Какво е Maat Inside You?"

Кратка история от моето детство


Спомням си, че още като много малка, бях завладяна от мистерията на Египетската цивилизация. Обичах книгите, филмите и всичко свързано с Египет. Ако в енциклопедия или учебник по история, имаше информация за пирамидите, река Нил или фараоните, изчитах тези страници отново и отново. Моите родители, забелязаха моя интерес и не след дълго, имах първата си книжка "Мистичните египтяни", от поредицата "Страховитото в историята" (тогава исках да имам цялата колекция и почти я събрахме с брат ми).

Благодарение на тази книга и още много други източници, и на нестихващото ми желание за знание, разбрах какво е Маат.


Какво е Маат?


Маат е египетска богиня на баланса, хармонията, справедливостта, реда и истината.

В Древен Египет, често е изобразявана като жена, с перо на главата, сред животни, хора и богове. Това, което отличава Маат от останалите божества е нейната същност. Тя е божествен закон. Жената до бога на мъдростта и писмеността - Тот и любимата дъщеря на бога на Слънцето - Ра. Маат е абсолютния баланс във Вселената.

Маат е всичко, тя е Космос, толкова могъща, че на нейните закони се подчинявали 3 свята. Тя е редът, който поддържа смяната на сезоните, вибрацията на планетите и звездите. Маат е съществуването и взаимодействието между боговете и хората, ценностите, моралните норми. Тя е Майката Природа за египтяните.


Маат - "перото на истината".


Древните египтяни, вярвали силно в отвъдния живот, затова и при мумифициране, оставяли сърцето на покойника в тялото. След този ритуал, се вярвало, че човек поема по пътя към друг свят. Но преди да продължи, трябвало да се изправи пред съд, който представлявал поставянето на сърцето му на везни, срещу "перото на истината" (Маат).

Египтяните, живеели с вярата в душата на човек. Те знаели, че действията им са диктувани от мислите и, че каквото направят по време на живота си, ще се отрази на следващия им такъв в другия свят. Изправяйки се пред този съд, везните показвали, дали човека заслужава да премине отвъд.


Ако при поставянето на сърцето, везните се изравнят, това означавало, че човекът е живял добър живот, вършил е добро и истината го е водила по пътя. Тогава получава правото да премине в отвъдния свят.


Ако сърцето е по-тежко от "перото на истината", това означавало, че той е извършил множество грехове и в такъв случай, сърцето му било изяждано от Аммут(Амут)- древноегипетски демон, изобразяван като хипопотам, лъв и крокодил в едно цяло ( виж как е изглеждал, на снимката горе, в дясно). За да предпази мъртвите от Аммут, египетското общество често ги погребвало с фигури на скарабей, защото демонът се страхувал от свещените бръмбари и така душата намирала покой.


Какво означава "Maat Inside You"?


Вярвам силно, още от дете, че всеки от нас има "Маат" в себе си.

Този баланс и хармония, които така усилено търсим, а те са толкова близо.

Те са в нас.


Създадох Maat Inside You, за да покажа на целия свят, че да си различен, не е причина да се срамуваш от себе си.

Избрах това силно име, за да не забравям откъде и как започнах всичко.

Исках да подсетя всеки, за отдавна забравените неща, за истинските неща, върху които забравихме да работим.


За даването, за връзката с природата, за космоса, за развитието, за мотивацията, за умението да се променяме, за смелостта, истината и за пътищата към щастието.


Вървете по своя път, винаги с поглед към звездите и никога не приемайте думите на хората, като "абсолютната истина", знаеки, че вие най-добре знаете каква е. Отстоявайте себе си и вярванията си! Вслушвайте се в себе си!


Понякога в тишината има много повече отговори на въпросите ви, отколкото в шума от гласовете на хората.

Ако сте различни, бъдете горди и с отговорност носете тази "титла".


Бъдете смели и покажете на света кои сте, и какво можете!

Бъдете пример, за да оставите истинска следа след себе си.

Бъдете постоянни, тогава няма да има "стена", през която да не можете да преминете с цялото си същество.

Бъдете добри, дори когато хората не са добри с вас, защото ще се убедите, че ще дойде време, в което те ще помислят. Трябва да сте търпеливи.

Бъдете себе си, за да бъдете винаги щастливи!

Вярвайте в себе си! Вярвайте в "Баланса и хармонията" във вас!


Очаквайте, и то много скоро, една изключителна и вдъхновяваща поредица, в която ще ви запозная с хора, които са преборили себе си и мързела.

Хора за пример, с кауза, с идеи и ясни цели, силни и различни личности, от които можем само да се учим. :)


Следете Maat Inside You на страницата във Facebook, Instagram и Twitter, там ще намерите повече информация за предстоящи новини и публикации.


До скоро приятели, нека бъде здраве и любов! :)Използвана информация и снимки от:

Моят личен архив и https://choosenaturesguide.com/home-2/


0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Opmerkingen


bottom of page