top of page

Запознайте се с: Юри Аначков


Отново настъпи време за "Лицата на града" и тази седмица ви представяме още един талантлив човек от град Кюстендил.. При това посещение, дърпаме завесите и светлините падат върху бас космонавт, който е познат на всички ни като Юри, DJ Brigx, един от членовете на Бас Комитет,

Участвал в едни от най-обичаните ни музикални фестивали като Broken Balkanz, Bass Sea Festival и още много други популярни музикални приключения в различни градове от страната. Основател на Rollback Recordings - музикален лейбъл, позициониран в град София,България.

Той е част от екипите на киното и телевизията в България, като там изпълнява една от най-важните функции, допринасящи за допълнителното удоволствие, които носят те -звука.

Следващият гост в "Къщата на Maat Inside You" е много специален.

Той с радост прие поканата на Maat да участва в поредицата "Лицата на града" и е абсолютно достоен за "Ти можеш всичко!" също, защото той наистина може.

Една всестранно развита личност със спокоен ум и ясна визия за света и неговото функциониране.

Човек, който не се отказва от приятелите, семейството и мечтите си.

Запознайте се с Юри Аначков.

Юри Аначков е родом от Кюстендил. Първите 7 години от живота си, той прекарва там, като след това се мести със семейството си и започва да учи в София. Въпреки срещата с големия град, Юри не спира да използва всеки свободен момент, за да бъде в Кюстендил и да създава спомени там до ден днешен.

Като човек, който не е от Кюстендил, но го обожава, съм се питала много пъти:

"Какво ли е да прекараш част от живота си в този, изпълнен с магия град?"


Юри: Всяко нещо, свързано с Кюстендил ме кара да се усмихвам. Спомням си как се събирахме огромна група от деца на улицата. Игрите ни бяха безкрайни, като предимно играехме много футбол.

Моята къща в Кюстендил е много близо до гората и съответно прекарвахме много време и там. Правехме си къщички, обикаляхме и събирахме материали, с които ги строяхме. Бяхме свободни и щастливи.

Спомням си, че в един период прекарвахме и доста време в компютърните зали.

Играехме популярните за онова време игри, като балансът, който си създавахме между забавленията навън и тези на закрито беше перфектния.

Може би 10 години от живота си съм прекарал в каране на скейт. Имаше период, в който всеки ден ставах и първото и единствено нещо, което беше в главата ми тогава, беше да изляза с Данката и с други приятели да караме скейт. Снимахме много видеа по цял ден, като мечтата ни беше, да си направим велико видео с трикове. По онова време слушах музика, но все още не бях започнал да се занимавам по-усилено с правенето и, не бях навлязъл толкова дълбоко във нейните води.

Бях просто фен, който слушаше много музика.

Mаат: Кога се прояви интереса ти към музиката?


Юри: Мисля, че бях 3 или 4 клас, в училище, когато чичо ми ми подари един касетофон, на който записвах и презаписвах касетки. Правех различни mixtape-ове, по онова време музиката се слушаше на касетки, после на дискове и тогава записвах на касетките моя глас,и гласът на брат ми, докато ми говори нещо. Както всички деца на 90-те и аз нямах търпение да чуя песента, която ми е харесала много по радиото, чаках я да я пуснат отново, за да я хвана отначало и после да я запиша.

Маат: Какво ти носи музиката? Как я разбираш ти и как се чувстваш, когато я създаваш?


Юри: Всичко в моя живот до сега ми се е случвало естествено. Най-голяма част от живота ми обаче със сигурност заема музиката и на нея съм обръщал най-много внимание от нещата, с които съм се занимавал.

Смятам, че всеки я усеща различно. Когато правя музика или работя по някой проект идва момент, в който изведнъж всичко започва да ти се получава. Започваш от ритъм или мелодия, просто го усещаш, представяш си го в проекта като звук е и то е точното нещо. Пристъпваш към действието и се убеждаваш колко добре звучи наистина и всичко се получава естествено.

Точно в тези моменти имаш чувството, че нищо не може да те спре.


Маат: Как започна историята ти с графитите -вечното изкуство?


Юри: Още от дете много обичам да рисувам и с брат ми прекарвахме доста време в рисуване на различни герои, които си измисляхме, наподобяващи тези от Mortal Combat. След време в училище един приятел ми каза, че е взел спрейове, и ми предложи да рисуваме. Назовавахме се с името "DOC CREW". Оставяхме своя отпечатък навсякъде. След години се срещнах с още много талантливи типове и заедно създадохме софийско графити crew. С тях до сега продължаваме да работим по различни проекти и не спираме да рисуваме.

Маат: Работил си с голям екип за едно от най-интересните предавания - Сървайвър. Какво е чувството, да бъдеш толкова далеч от дома в Камбоджа, да се срещнеш с различна култура и хора?


Юри: Преживяванията ми там бяха страхотни! Хареса ми опита, който натрупах там, всичко е сякаш си на друга планета - толкова ново и непознато. Ако някой, някога получи възможността да може да посети това място - силно му го препоръчвам.

По времето на снимките там, което беше малко не мога да кажа, че съм видял кой знае, колко неща, но там определено усетих хората. Те бяха различни от нас, намиращите се в Европа. Навсякъде около теб кипи от живот.-във водата, в пясъка около теб, навсякъде можеш да видиш интересни нови видове животни и растения.

За времето, което прекарахме там, предимно се хранехме с ананас, драконов плод, диня, ориз, пилешко месо, понякога и риба.

Маат: Кои бяха най-големите предизвикателства за вас по време на снимките там?


Юри: Спомням си, че стигането до плажа, на който снимахме беше екстремно.

Всяка сутрин в 6:00ч. се събирахме на кея, качвахме се в малки лодки и поемахме към мястото. На всички ни е ясно, че когато пътуваш във вода, тя не е еднаква всеки ден. Случвало се е да пътуваме в по-бурни води и веднъж човекът, който управляваше лодката реши да обърне в друга посока, поради причината, че си имаше някаква друга работа и в този момент беше и комично и притеснително, защото ние бяхме няколко човека в лодката в океана и не знаехме какво се случва. Нашият редактор се притесни и започна да призовава по станцията "спасителна акция" с думите "Хора, намираме се в океана с двама китайци и не знаем. накъде отиваме" . Беше изпаднал в паника и в допълнение беше вече тъмно навън, но въпреки всичко се прибрахме и много се смяхме.

В интервюто ни, Юри разказа за пътя си в музиката и срещите му с различни изпълнители, с които в последствие е работил по различни проекти.

Един от тях е Група Skre4, където той стои зад скречовете -звуци в рамките на диджей културата, където скречовете са най-висшите умения на един DJ.

След това No More Many More,/който са съвкупност от членове на Група Скреч и други групи/с които Юри работи в различни проекти.

Той сподели, че преди и сега работи по създаването на различни музикални бомби с момчетата от 5 'oclock и много други MC та.

В момента, в който Юри е започва да работи повече с 5 'oclock, решава че е време да се създаде канал в YouTube и така се появява Rollback Recordings

Маат: Какво още искаш да постигнеш? За какво мечтае, Юри?


Юри: Мечтая за това, което е истинско- семейство и деца. Смятам, че всичко, което се определя като успех се намира зад всеки ъгъл и ако си достатъчно голям късметлия да го видиш, то ще ти е достатъчно. Надявам се да продължа да правя това, което правя и да се развивам. Да има нещо, на което да се радвам или поне да имам достатъчно вдъхновение и да запълвам времето си с позитивни неща.


Най- много искам всички около мен да са здрави и много щастливи, както и аз.

Понякога не всичко зависи от теб и затова е много важно какви са решенията, които взимаш.

Маат: Ти си изключителен талант.

Според мен има хора, които те харесват много и виждат специалната ти връзка с музиката. Мислил ли си някога, да създадеш свой собствен албум?


Юри: О да! Много често си мисля за това. Представям си различни варианти на звученето, как би изглеждал. Това е сериозно нещо и със сигурност бих искал да оставя някаква следа. Предстоят само хубави неща. :)


Маат: Какво би пожелал на

хората, които усеща музиката по специален начин?


Юри: Да са живи и здрави и да продължават да правят, това което правят. Всяко нещо и най-вече твоето, те намира само. И няма как да го предизвикваш или да го засилваш, ако ти харесва да се занимаваш с музика, нищо не може да те спре.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Коментарі


bottom of page