top of page

Живко Кръстев:"Бъдете смели и мечтайте мащабно, защото всеки един от вас има неограничен потенциал!"

Limitless - Проектът, който е посветен на силата на човешкия дух.

Maat: Изключително ми е приятно да запозная хората с теб и твоята мисия. Нека разкрием на читателите, кой си ти и какво е Limitless


Живко: Благодаря ти за поканата, Габи! Вярвам силно в това, че няма случайни събития и поредното доказателство за това е нашето запознанство!

Мисията на твоя блог много силно резонира с концепцията на Limitless. Буквалния превод от английски означава „неограничен”. Вярвам, че всеки човек носи в себе си неограничен потенциал за развитие.

Чрез моят проект имам за цел да мотивирам възможно повече хора да преоткрият и развият своя потенциал. Всеки от нас може да се превърне в една по-добра версия на себе си, стига да положи усилия в тази насока.

Реших да създам Limitless, за да представя една различна гледна точка за света около нас. Правя това като споделям примера на личности постигнали успех в своята област. Всяка седмица излъчвам предаване на живо в социалните мрежи, в което срещам аудиторията с хора, които мотивират мен лично да се развивам.

Един от ценните уроци, които научих през годините е, че всеки човек е една

неизследвана Вселена и точно това винаги е будело любопитство в мен.

Често в забързаното ежедневие не осъзнаваме, че непрекъснато се учим и обогатяваме от разговорите си с другите хора.

Формата на предаването е подкаст. Разговорите с моите гости са насочени към теми, които много рядко се засягат в масовите медии

Limitless е предаване за хората, които са отворени да се учат и да усъвършенстват себе си. Това е предаване за Живота в цялата му пъстрота от преживявания и емоции, такъв какъвто е през погледа на моите гости.

Maat: Как започна всичко? Какво те накара да започнеш нещо ново? 

Живко: Тази история е интересна и бих казал доста екзотична. Всичко започна преди повече от 2 години след едно мое пътуване в Югоизточна Азия.

На 11 000 км. от дома, на един далечен остров в Индийския океан, открих един нов и непознат за мен свят, който ме вдъхнови да погледна на Живота от различен ъгъл. Впечатляващо беше да видя как живеят местните хора, а това което прочетох в техните очи може да се изрази само с една дума – щастие. Истинско и непринудено щастие изразяваха тези хора!

Зададох си въпроса: Как е възможно непрекъснато да се усмихват при положение, че водят толкова примитивен живот, без познатите удобства на цивилизацията като ток и вода? Едно истинско прозрение за мен беше да открия, че щастието е винаги въпрос на гледна точка.

В това далечно място открих за мен един нов свят. Събрах своите открития в комплект с натрупаните знания и реших, че ще е хубаво да не ги държа само за себе си, а да споделям с другите хора. Тогава се роди идеята за Limitless.

След завръщането ми в България създадох страница във Фейсбук с това име. Започнах да споделям моите мисли под формата на притчи и истории, даващи отговори на екзистенциални въпроси. В средата на миналата година започнах да излъчвам и предаването на живо.

Maat: Какво искаш да кажеш на хората чрез Limitless? 


Живко: „Човече, ти си неограничен и в момента, в който разбереш това, Животът ти ще придобие смисъл. Живей в този момент изцяло и ще откриеш своята лична формула на щастието.” Казвам го чрез личната си история и чрез историите на хората, които гостуват в моето предаване. Смятам, че това е достатъчно за един интелигентен човек, за да достигне сам до отговорите на въпросите, които си задава в един или друг момент от живота. Търсещият човек рано или късно намира тези отговори, но първата предпоставка за това е да премахне бариерите в съзнанието си. Чрез този проект разрушавам ограничаващите вярвания, които ни насажда обществото и медийния балон около нас. В този смисъл моята амбиция е Limitless да бъде контрапункт на матрицата, в която живеем.

Maat: Като дете на Северозапада, и ти както всички ни искаш най-доброто за нашия край. Какво мислиш, че трябва да се промени там? 


Живко: С моят роден край са свързани първите ми спомени и най-ценните моменти в моя живот. Нося и винаги ще нося в сърцето си моя роден град Бяла Слатина! Благодарен съм на моите родители, приятели и учители, които допринесоха да формирам и изградя себе си като личност!

На въпроса ти какво трябва да се промени, отговорът е кратък – ние като хора трябва да се променим!

Всъщност промяната е единственото сигурно нещо на този свят, така че ние със сигурност ще се променим. Дали ще бъде към нещо по-добро или по-лошо – това е единствено и само в нашите ръце.

Първото условие, за да подобрим себе си, е да осъзнаем къде е коренът на всички проблеми, които искаме да разрешим. Важно е също да променим гледната си точка и да оценим предимствата, които имаме. Аз лично виждам както проблемите така и възможностите.

В Северозапада има хора с изключителен потенциал, силен дух и упоритост. Те много добре се адаптират към всякакви обстоятелства, борят се и побеждават, успешни са. Моите наблюдения обаче са, че те действат преди всичко като индивидуалисти. Това, което липсва е чувството за общност. Според мен, точно в тази липса се коренят проблемите на нас българите като цяло. Всеки оцелява сам за себе си – интересите му достигат до входната врата на дома, а отвъд нея нищо не зависи от него. Този начин на мислене е в основата на ниския жизнен стандарт и прогресиращата бедност, на която сме свидетели.

За да живеем един по-смислен живот и да видим реален икономически прогрес, е необходимо първо да формираме съзнание за колективен интерес. „Моят успех е и твой успех” - този начин на мислене е положителната промяна, от която най-много има нужда моя роден край.

Maat: Каква е твоята мисия и как си представяш развитието на Limitless ? 


Живко: Моята мисия е да представям добрите примери, за които няма да чуете в големите медии. В бъдеще си представям общност от свободолюбиви, предприемчиви, осъзнати и отворени към света хора. Има дълъг път към това, визията ми да бъде реализирана. Вярвам, че силата мисълта е като магнит, който обединява без ограничения и нашето запознанство с теб е конкретен пример за това.

Maat: Как мислиш, с какво Limitless ще допринесе за позитивното отношение на хората към промяната в Северозапада и други райони в България, които са меко казано ощетени, откъм внимание от страна на държавата, а начинът им на живот е винаги сравняван с този в големите градове? Не трябва ли всички да бъдем равни? 


Живко: Ние сме равни! В днешният глобален свят за личностното развитие на един човек, населеното място е просто една географска локация. Живеем в информационна епоха и почти всеки, конкретно в Северозапада, има достъп до интернет.

Имаме неограничен ресурс от знания и споделен опит, особено когато владеем на средно ниво поне един чужд език. Границите са начертани в единствено в главите ни като белег от една отминала епоха. Мисля, че младите хора си дават сметка за този факт.

Всички сме равни по смисъла на Конституцията на България, но и по рождение, чрез неписаното право да бъдем свободни хора. Това е още един много важен аспект на промяната.

Днес отбелязваме 143 години „свободна” България и смятам, че е редно да се замислим до къде се простира нашата лична свобода през 2021 година. Необходимо ни е осъзнаване за това на ниво индивид, след което неизбежно идва и обединението на осъзнатите хора. По този начин се води, според мен, съвременната битка за Свободата. Безсмислено е да очакваме държавата в това състояние да поведе битката. Всичко е в нашите ръце!

Проектът Limitless e моето средство, чрез което имам възможността да изразявам личните си възгледи, да споделям примерите на хора, които могат да бъдат модел за подражание. Целта ми е да покажа, че промяна е възможна.

Вярвам, че за Северозапада предстои по-добро бъдеще, ако създаде критична маса от хора, които да последват успешните примери.

Maat: Кратко послание към читателите на maatinsideyou.com?


Живко: Животът е или лудо приключение или едно голямо нищо. Вземете си максимума от всеки един момент, споделете го с любимите хора – това е щастието! Ако усетите, че губите тези моменти, посетете пак блога на Габи, защото тя винаги има точното лекарство за вас.

Бъдете смели и мечтайте мащабно, защото всеки един от вас има неограничен потенциал!

https://www.facebook.com/JKlimitless/


https://www.youtube.com/channel/UCYlD9v93BWd6oo3a30IafGQ


https://www.linkedin.com/company/limitless-jk/


jivko.limitless@gmail.com

0 коментара

Comments


bottom of page